sobota, 26 stycznia 2013

zupa z czerwonej soczewicy

To zupa bardzo na zimę :) Ostra, z nutką orientalną w postaci curry, chilli i cynamonu. Całość idealnie uzupełniona jest delikatną, lekko słodkawą śmietaną sojową, która doskonale równoważy pazur soczewicowej ;) 
A skoro zima w toku...

SKŁADNIKI:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • pomidory w puszce           
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • por 
  • seler
  • pół łyżeczki chilli
  • łyżka curry
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • śmietana sojowa (Valsoia)


WYKONANIE:
Gotujemy wywar z warzyw: marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i wrzucamy do garnka z 2 l wody. Obieramy cebule i czosnek, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy chilli i curry. Zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy ok 30 minut. Potem wsypujemy do niej szklankę czerwonej soczewicy (wcześniej dobrze opłukanej) oraz pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kolejne 30 min. Dodajemy sól i pieprz. Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Na koniec zabielamy śmietaną sojową (ilość wedle gustu) i zupa gotowa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz