A skoro zima w toku...
SKŁADNIKI:
- szklanka czerwonej soczewicy
- pomidory w puszce
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- pietruszka
- por
- seler
- pół łyżeczki chilli
- łyżka curry
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- śmietana sojowa (Valsoia)
WYKONANIE:
Gotujemy wywar z warzyw: marchewki, pietruszkę, por i seler obieramy i wrzucamy do garnka z 2 l wody. Obieramy cebule i czosnek, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy chilli i curry. Zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy ok 30 minut. Potem wsypujemy do niej szklankę czerwonej soczewicy (wcześniej dobrze opłukanej) oraz pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kolejne 30 min. Dodajemy sól i pieprz. Przyprawiamy szczyptą cynamonu. Na koniec zabielamy śmietaną sojową (ilość wedle gustu) i zupa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz