TRIKI DLA ALERGIKA:
W przepisie jest masło, które zamienimy na margarynę bezmleczną oraz mąka pszenna, która zostanie zastąpiona orkiszową.
SKŁADNIKI:
- 2 owoce mango
- 3 gruszki
- ok. 4-centymetrowy kawałek imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 4 łyżki wody
na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 100 g margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mango, gruszki obieramy i kroimy na kawałki, a obrany imbir w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię gruszki, posypujemy cukrem i dodajemy wodę. Smażymy do momentu aż zmiękną. Dodajemy mango i imbir. Dusimy ok. 15 minut.
Kolejnym krokiem jest zrobienie kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier oraz dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko rozcieramy ze sobą palcami. Przekładamy duszone owoce do formy lub naczynia żaroodpornego. Wysypujemy na wierzch kruszonkę. Pieczemy ok 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz