wtorek, 29 stycznia 2013

imbirowe crumble z mango i gruszkami

Zima trwa, za oknem śnieży, przeglądając miniksiążkę z deserami "101 postres irresistibles" trafiłam na coś egzotycznego, co potrafi zdrowo i na słodko rozgrzać w te chłodne dni, jednocześnie przypominając miejsca, w które idealnie byłoby móc uciekać co roku o tej porze. Zatem do dzieła!

TRIKI DLA ALERGIKA:
W przepisie jest masło, które zamienimy na margarynę bezmleczną oraz mąka pszenna, która zostanie zastąpiona orkiszową.

SKŁADNIKI:
  • 2 owoce mango                                 
  • 3 gruszki
  • ok. 4-centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
na kruszonkę:
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 100 g margaryny
PRZYGOTOWANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mango, gruszki obieramy i kroimy na kawałki, a obrany imbir w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię gruszki, posypujemy cukrem i dodajemy wodę. Smażymy do momentu aż zmiękną. Dodajemy mango i imbir. Dusimy ok. 15 minut.
Kolejnym krokiem jest zrobienie kruszonki. Wsypujemy do miski mąkę, cukier oraz dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystko rozcieramy ze sobą palcami. Przekładamy duszone owoce do formy lub naczynia żaroodpornego. Wysypujemy na wierzch kruszonkę. Pieczemy ok 40 min.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz