Świetnie smakują w towarzystwie powideł śliwkowych. Są dobrym pomysłem na słodkie śniadanie w stylu włoskim. Do porannej kawy jak znalazł!
TRIKI DLA ALERGIKA:
W przepisie oprócz mąki kukurydzianej była również pszenna - zamieniłam ją na orkiszową, a zamiast zwykłego mleka użyłam sojowego waniliowego Alpro Soja.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka sojowego waniliowego
WYKONANIE:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, orkiszową, proszek do pieczenia, sól i cukier, dobrze wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajko, olej i mleko sojowe. Mieszamy wszystko. Masę nakładamy do papilotek włożonych do muffinowej formy i pieczemy 20-30 min. Z przepisu wychodzi około 12 muffinów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz