TRIKI DLA ALERGIKA:
Mąka orkiszowa zamiast zwykłej i margaryna zamiast masła.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 5 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 225 g margaryny bezmlecznej (w temperaturze pokojowej)
- 2 cytryny
- 2 limonki
- 250 g cukru pudru
WYKONANIE:
Mąkę orkiszową mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy.
Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i skórką startą z 1 cytryny i 1 limonki (przed otarciem skórki zalecam cytrynę i limonkę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem).
Dodajemy do masy po jednym jajku, cały czas miksując (po wbiciu 3 i 4 dodajemy również łyżkę mąki), a następnie wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny i z połowy limonki. Miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo naszą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z solą. Dobrze wymieszaną masę wlewamy do formy, najlepiej keksówki posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto przez ok. 50 min, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Chwilę przed zakończeniem pieczenia zaczynamy robić syrop. W niewielkim garnuszku łączymy 100 g cukru pudru z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz połowy limonki. Dusimy mieszając ok 5 minut.
Świeżo upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i robimy w nim kilka dziurek (najlepiej drewnianym patyczkiem). Na wierzch wylewamy nasz cytrynowo-limonkowy syrop, ze szczególnym uwzględnieniem dziur :) (zależy nam, aby syrop dobrze wsiąkł w ciasto). Wstawiamy ciasto do wyłączonego, ale zapewne jeszcze ciepłego piekarnika do spokojnego ostygnięcia.
Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem albo polać lukrem (łączymy 150 g cukru pudru z ok. 2-3 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny i ok. 2-3 łyżkami soku wyciśniętego z limonki).
Przepis znalazlam na: http://www.theextraordinaryartofcake.com/2012/02/lemon-lime-drizzle-cake-recipe.html


ciasto przepyszne/zrobilam je ze zwyklej mąki szymanowskiej/ a do lukru dalam sok z 1 cytryny 1 limonki
OdpowiedzUsuń