TRIKI DLA ALERGIKA:
Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową jasną, zwykłe drożdże na suche (instant), masło na oliwę, a zamiast mleka krowiego użyłam napoju sojowego (naturalnego Alpro Soja).
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki orkiszowej jasnej
- 2 opakowania drożdży suchych instant
- szczypta soli
- 10 żółtek
- czubata łyżka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- marmolada z róży
- 0,5 l mleka sojowego
- 5 kostek smalcu
- kieliszek spirytusu
- cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże oraz sól, dobrze ze sobą mieszamy. Do drugiego naczynia wbijamy żółtka, łączymy je z cukrem oraz cukrem pudrem, miksujemy na gładką masę. Dodajemy żółtka do mąki, mieszamy. W garnuszku, na małym ogniu podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące). Wlewamy do ciasta, wyrabiamy, dodajemy lekko podgrzaną oliwę i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie dobrze odchodziło od dłoni. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).
Co teraz? Stolnicę posypujemy mąką, z wyrośniętego ciasta lepimy średniej wielkości kulki, spłaszczamy je, na środek kładziemy marmoladę i zalepiamy, formując ponownie kulkę. Odkładamy na stolnicę (zlepieniem do dołu), przykrywamy ściereczką i czekamy około 10-15 minut, aby jeszcze wyrosły.
W międzyczasie w dużym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy smalec. Do rozgrzanego tłuszczu wlewamy kieliszek spirytusu. Pączki smażymy do zrumienienia. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smakowitego tłustego czwartku!
W międzyczasie w dużym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy smalec. Do rozgrzanego tłuszczu wlewamy kieliszek spirytusu. Pączki smażymy do zrumienienia. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smakowitego tłustego czwartku!
Własnie dziś zrobiłam pączki z tego przepisu,no nie myslałam ,że będą takie pyszne. Już dawno moje kubki smakowe nie odczuwały takiej przyjemności.dzięki za przepis. Wreszcie i ja będe mogła od czasu do czasu pojeść pączków.
OdpowiedzUsuńNie wyglądają jak z mąki orkiszowej
OdpowiedzUsuń