SKŁADNIKI:
- 2 około 2-centymetrowej grubości plastry karkówki
- 2 torebki białego ryżu (200 g)
- pół cebuli
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka majeranku
- 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego (przyprawa Kamis)
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy, oprószamy czosnkiem staropolskim i majerankiem. Obsmażamy ją i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy około 10-15 minut na niewielkim ogniu (do momentu aż będzie miękka).
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy suchy ryż, smażymy do zeszklenia. Następnie dolewamy do niego szklankę wody, solimy i dodajemy curry. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się miękki (istnieje prawdopodobieństwo, że dolanie wody trzeba będzie powtórzyć).
Do w ten sposób usmażonego ryżu dodajemy kawałki karkówki i dusimy wszystko razem przez około 3-5 minut.
Wyglada smakowicie, a ja uwielbiam ryż curry. Tutaj moja wersja: http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/
OdpowiedzUsuń