sobota, 9 lutego 2013

karkówka z ryżem curry

Dziś obiad gotował Pan Wu, wielbiciel karkówki, było więc karkówkowo-ryżowo :) Poniżej relacja z jego kuchennych szaleństw ;)




SKŁADNIKI:
  • 2 około 2-centymetrowej grubości plastry karkówki 
  • 2 torebki białego ryżu (200 g)
  • pół cebuli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki czosnku staropolskiego (przyprawa Kamis)
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia
WYKONANIE:
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy, pieprzymy, oprószamy czosnkiem staropolskim i majerankiem. Obsmażamy ją i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Dusimy około 10-15 minut na niewielkim ogniu (do momentu aż będzie miękka). 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy suchy ryż, smażymy do zeszklenia. Następnie dolewamy do niego szklankę wody, solimy i dodajemy curry. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie całą wodę i zrobi się miękki (istnieje prawdopodobieństwo, że dolanie wody trzeba będzie powtórzyć).
Do w ten sposób usmażonego ryżu dodajemy kawałki karkówki i dusimy wszystko razem przez około 3-5 minut.

     


1 komentarz:

  1. Wyglada smakowicie, a ja uwielbiam ryż curry. Tutaj moja wersja: http://www.kulinarnyblog.pl/ryz-curry/

    OdpowiedzUsuń