poniedziałek, 24 czerwca 2013

lody z mleka kokosowego

Upalny tydzień (jak dla mnie mogłoby być tak przez cały rok) przypomniał mi o lodach, które były odkryciem zeszłego roku. Sorbety nie są najgorsze, ale na dłuższą metę to niestety nie to. Szczególnie jak się pamięta smak prawdziwych lodów śmietankowych, waniliowych, czekoladowych...
Oto przepis na lody z mleka kokosowego (zrobiłam dwa rodzaje).




SKŁADNIKI:

lody stracciatella z nutką mięty
  • puszka mleka kokosowego
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10 dużych listków mięty
  • 8 kostek gorzkiej czekolady
lody kakaowe
  • puszka mleka kokosowego
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu (u mnie Havana Club Anejo especial)
WYKONANIE:
Mleko kokosowe (dobrze schłodzone w lodówce) miksujemy aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier wanilinowy, cukier puder, drobno posiekane listki mięty oraz startą na tarce czekoladę (po starciu powstaną wiórki). Całość również porządnie miksujemy. Lodową masę przelewamy do pojemnika (ja użyłam takiego do przechowywania żywności) i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Dłuższa chwila cierpliwości i można się zajadać :)



Bazowałam na przepisie znalezionym tu

3 komentarze:

  1. Moim lodowym faworytem tych wakacji są lody czekoladowe z kawałkami czekolady. A nigdy nie jadałam lodów czekoladowych. To dowód na to jak zmieniają się smaki. Twoja wersja bardzo mi się podoba. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować, szczególnie, wyglądają super! że bez maszynki do lodów. Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  3. Lody stracciatella na bazie mleka kokosowego? Brzmi świetnie! Na pewno spróbuję :)

    A tu jest ten dietetyczny blog, o którym rozmawiałyśmy w sobotę u Piotra: http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/ Może Ciebie również zainspiruje. Moim następnym "kandydatem" jest crumble w wersji light - najnowszy przepis na tym blogu.

    Pozdrawiam,
    natalia

    OdpowiedzUsuń