poniedziałek, 11 listopada 2013

crumble jabłkowo-śliwkowy z otrębami owsianymi

Kolejna odsłona crumble - jego bogatsza wersja, w której znajdziecie coś więcej niż tylko kruszonkę - przepyszne i zdrowe otręby owsiane z aronią (ku mojej uciesze to pierwsze tego typu otręby bez dodatku otrąb pszennych!). Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny - crumblowej dziewczyny ;) której zdaniem inne słodkości mogłyby nie istnieć... Przekonajcie się sami...



SKŁADNIKI:
  • 6 jabłek średniej wielkości
  • ok. 0,5 kg śliwek węgierek
  • 10 łyżek otrąb owsianych granulowanych z aronią firmy Sante
  • 10 łyżek mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka przyprawy do szarlotki Kamis
  • 6 łyżek wiórków kokosowych + jeszcze trochę do posypania
  • 8 łyżek brązowego cukru
  • 100 g margaryny bezmlecznej





WYKONANIE:
Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy na suchą patelnię, posypujemy 4 łyżkami cukru i dodajemy 2 łyżki wody, aby nie przywierały. Dusimy do momentu aż zmiękną i trochę się rozpadną. Podduszone jabłka układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia. Wracamy do śliwek, przy których wykonujemy podobną czynność: połówki smażymy dodając 2 łyżki cukru. Warstwę śliwek układamy na jabłkach. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i zabieramy się za kruszonkę. Dobrze schłodzoną margarynę kroimy w drobną kostkę. 


Przekładamy ją do miski i dosypujemy do niej mąkę - rozcieramy energicznie palcami na drobne grudki, dodajemy 2 łyżki cukru, wiórki kokosowe i otręby owsiane. Mieszamy. Tak powstałą kruszonkę wysypujemy na owoce. Ja całość posypałam dodatkowymi wiórkami. Pieczemy 30 minut. Jemy najlepiej jeszcze ciepłe. Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz