poniedziałek, 2 grudnia 2013

krem z soczewicy z suszonymi pomidorami

Zima blisko, za oknem nieprzyjemnie, czyli czas na rozgrzewające zupy. Wielki powrót soczewicowej, tym razem z suszonymi pomidorami. Przepis znalazłam tu - to chyba najlepszy przepis na soczewicową jaki znam. Delikatnie go uprościłam i zamiast zwykłej śmietany dodałam sojową.



SKŁADNIKI:
  • opakowanie czerwonej soczewicy Sante (350 g)
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 1 pieruszka
  • seler
  • por
  • sól
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka chilli
  • 3 listki laurowe
  • śmietana sojowa
  • olej do smażenia

WYKONANIE:
Najpierw przyrządzamy wywar z warzyw. Obrane: seler, marchewki, pietruszka, por oraz liście laurowe lądują w garnku z 1,5 l wody - gotujemy je przez około 40 min.

Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek oraz pokrojone na małe kawałki suszone pomidory. Podsmażamy wszystko ze sobą ok. 5 min, mieszając. Dosypujemy wcześniej opłukaną soczewicę - szklimy ją na małym ogniu ok. 1 minuty.

Z ugotowanego wywaru wyławiamy warzywa i listki laurowe, dodajemy do niego składniki z patelni. Gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż soczewica zmięknie. Doprawiamy solą, chilli, cynamonem i kuminem. Ugotowaną zupę rozdrabniamy blenderem. Do powstałego kremu dodajemy śmietanę sojową i gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz