poniedziałek, 16 grudnia 2013

orkiszowe muffiny z jagodami goji

Dziś krótko i na temat. Muffiny w nowej odsłonie.




SKŁADNIKI:
  • pół szklanki jagód goji
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • szklanka jogurtu sojowego (użyłam jogurtu z suszonymi śliwkami firmy Sojasun - 3 pojemniczki) 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
WYKONANIE:
Jagody namaczamy w wodzie. W jednym naczyniu łączymy ze sobą suche składniki. W drugim jogurt, olej i roztrzepane jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Odsączamy jagody i dodajemy do ciasta. Ciasto nakładamy do papilotek włożonych w blachę do pieczenia muffinów. Pieczemy 25-30 min w temperaturze 180 stopni.





1 komentarz: