SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki kakao - u mnie czekolada oxicoa słodzona stewią
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 2 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
WYKONANIE:
Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy do nich startą skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej i dobrze umytej). Banany rozgniatamy widelcem, wlewamy do nich olej i miksujemy na jednolitą masę. Do bananowej części stopniowo wsypujemy suche składniki cały czas miksując. Ciasto wlewamy do małej keksówki i pieczemy godzinę w 180 stopniach. Smacznego!
Czy można zmniejszyć ilość oleju do około pół szklanki? 3/4 to dla mnie trochę za dużo ;) Kama
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować :) Choć olej nadaje temu ciastu puszystości... a w wersji bez jajek banany zapewne je dodatkowo "obciążają"
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA ja nie zakończyłam na domysłach. Zobaczyłam przepis,zachęcił mnie wygląd, więc upiekłam.
OdpowiedzUsuńCiasto pycha
Puszyste , lekkie i wilgotne.
Polecam. :-)
ja dodałam 1/3 szkl. cukru i 1/3 szkl. oleju i też wyszło bardzo słodkie bo banany są słodkie. jest pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne! Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i nie dodałam skórki z cytryny. Wyszło super i smakowało nawet sceptykom kochającym pszenną mąkę ;)
OdpowiedzUsuńczy mozna zamiast maki gryczanej dodac make kokosowa?
OdpowiedzUsuńZ mąką kokosową bym nie ryzykowała - jest bardzo chłonna, ale zamiast gryczanej np. kukurydziana będzie ok
OdpowiedzUsuńa czy mozna uzyc maki ryzowej lub skrobi ziemniaczanej albo obie wymieszac pol na pol
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńMoze byc zwykle jakao tzw z wiatrakiem?
OdpowiedzUsuńMoże być, jak najbardziej :)
UsuńJakoś czekolada kojarzy mi się z czymś kalorycznym więc ciężko mi się przyzwyczaić że takie ciasto może być bezglutenowe itp. Osobiście bardzo lubię robić muffinki czekoladowe z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ i jestem zdania, że taki przysmak to mogę zjeść o każdej porze dnia i nocy.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe rozwiązanie i muszę przyznać, że nie widziałam jeszcze takiego ciasta. U mnie praktycznie z przepisów https://basiazsercem.pl/ robię coś co zawiera mąkę, ponieważ bardzo lubię takie wypieki. Może jak się nadarzy okazja to spróbuję i takiego czegoś.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko. Zamiast kakao dodałam rozpuszczoną, gorzka czekoladę ;)
OdpowiedzUsuń28 yr old Structural Engineer Giles Foote, hailing from Drumheller enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Scouting. Took a trip to Historic City of Sucre and drives a Oldsmobile F-88. tutaj jest jego komentarz
OdpowiedzUsuń