niedziela, 16 sierpnia 2015

chłodnik z ogórków i awokado

Upałów ciąg dalszy, więc na wczorajszym działkowo-weekendowym stole pojawił się chłodnik z awokado, ogórków i mleka kokosowego, doprawiany chilli, pomidorami i szczypiorkiem. Kremowy jak mus, ale ostry jak brzytwa! Próbujecie?


SKŁADNIKI:
  • 2 małe dojrzałe awokado
  • 3 duże ogórki gruntowe
  • pół szklanki mleka kokosowego bez konserwantów (schłodzone) - płynną jednolitą konsystencję ma Real Thai 
  • 1-2 pomidory
  • szczypiorek do posypania
  • szczypta chilli
  • sól do smaku

WYKONANIE:
Miąższ z awokado wydrążamy łyżką, ogórki obieramy i kroimy na kawałki, dolewamy mleko i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy chilli i solą. Rozlewamy do miseczek. Na wierzch układamy pokrojonego w kostkę pomidora i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz