SKŁADNIKI:
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 3 cukinie
- 10 niedużych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, chilli, sól
- opcjonalnie kawałek wołowiny 300 g
WYKONANIE:
Rozgrzewamy olej na dnie dużego garnka, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, przesmażamy. Dodajemy posiekany czosnek (uważamy, żeby się nie przypalił). Paprykę i cukinię myjemy i kroimy (paprykę w wąskie paski, cukinię w grubą kostkę). Dodajemy do cebuli. Pomidory przelewamy wrzątkiem, opłukujemy chłodną wodą, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka jako ostatnie. Całość doprawiamy do smaku solą i paprykami w proszku. Dusimy do miękkości.
w opcji z wołowiną:
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka i podlewamy wodą. Dusimy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem (niestety to długi proces 2-3 h). Gotową wołowinę dodajemy do leczo i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz