czwartek, 2 lutego 2017

bezglutenowa granola

Dziś zaserwuję Wam przepis na bezglutenową granolę. Domową - o niebo lepszą i zdrowszą niż ta z półek sklepowych. Prostą w przygotowaniu - właściwie trzeba się jedynie zaopatrzyć w odpowiednie składniki.



SKŁADNIKI:
  • 2,5 szklanki płatków jaglanych
  • 0,5 szklanki płatków gryczanych
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki słonecznika
  • 10 łyżek syropu daktylowego lub miodu
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki suszonych śliwek
  • 0,5 szklanki surowego kakao w kawałkach lub pokruszonej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • płaska łyżeczka cynamonu


WYKONANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Płatki jaglane, gryczane, migdałowe oraz pokruszone orzechy i nasiona słonecznika mieszamy ze sobą i z syropem daktylowym. Dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem.


Prażymy przez ok. 15 min (po upływie 8 min warto jest przemieszać nasz miks). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy, po czym dodajemy rodzynki, żurawinę i pokrojone suszone śliwki oraz kawałki surowej czekolady. Mieszamy wszystko dokładnie i zamykamy w słoiku.
Granola świetnie smakuje z mlekiem (u mnie roślinnym) lub jako samodzielna przegryzka.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz