poniedziałek, 29 czerwca 2015

lody figowo-daktylowe na mleku kokosowym

Te lody... co tu pisać... są pyszne! Idealne połączenie słodyczy figi i daktyla z aromatem kokosa i banana. Zero mleka. Polubiłam niesorbety tak bardzo, że kupiłam maszynkę do lodów (biedronkową), żeby móc je robić szybciej i żeby były bardziej jak prawdziwe lody - nie żałuję!





SKŁADNIKI:

  • puszka mleka kokosowego (najlepiej eko, bez konserwantów i zbędnych polepszaczy, kokos i woda mają być :))
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan
  • 6 daktyli suszonych
  • ok. 8 fig suszonych
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
WYKONANIE:
Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 1-2 godzin. Płuczemy je i usuwamy pestki (z daktyli), kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z mlekiem kokosowym, bananem, miękkim lub płynnym olejem kokosowym, cukrem brązowym i odrobiną cynamonu na gładką masę. Ja używam swojego blendera do koktajli mix & go. Myślę, że dobry robot kuchenny również będzie ok. Masę wlewamy do włączonej maszynki do lodów i odczekujemy aż wszystko się ładnie na puszysto zamrozi (ok. 30 min). Gotowe lody zjadamy od razu - przepis jest na 2 porcje :) lub przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku, ale uwierzcie mi, nie warto jest odkładać tej przyjemności na później :) Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz