SKŁADNIKI:
- puszka mleka kokosowego (najlepiej eko, bez konserwantów i zbędnych polepszaczy, kokos i woda mają być :))
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 dojrzały banan
- 6 daktyli suszonych
- ok. 8 fig suszonych
- 4 łyżki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
WYKONANIE:
Figi i daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 1-2 godzin. Płuczemy je i usuwamy pestki (z daktyli), kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy razem z mlekiem kokosowym, bananem, miękkim lub płynnym olejem kokosowym, cukrem brązowym i odrobiną cynamonu na gładką masę. Ja używam swojego blendera do koktajli mix & go. Myślę, że dobry robot kuchenny również będzie ok. Masę wlewamy do włączonej maszynki do lodów i odczekujemy aż wszystko się ładnie na puszysto zamrozi (ok. 30 min). Gotowe lody zjadamy od razu - przepis jest na 2 porcje :) lub przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku, ale uwierzcie mi, nie warto jest odkładać tej przyjemności na później :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz