sobota, 22 lipca 2017

domowy budyń kokosowy z czereśniami

Czereśnie - jedne z najsmaczniejszych letnich owoców - cały czas można znaleźć na straganach. Grzech ich nie kupować, bo oprócz tego, że są pyszne (kto nie lubi czereśni?!), to zawierają dużo witamin i soli mineralnych (mają więcej jodu niż ryby!), są zasadotwórcze (odkwaszają organizm) i mają silne działanie przeciwzapalne. Nie wiem jak Wy, ale ja korzystam z ich dobrodziejstw intensywnie każdego roku :) I dlatego na niedzielny podwieczorek przygotowałam prosty, zdrowy, domowy budyń na mleku kokosowym właśnie z czereśniami.



SKŁADNIKI:
  • 0,5 litra mleka kokosowego
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • czereśnie
  • 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
  • cukier kokosowy do posypania
WYKONANIE:
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w niej skrobię ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy do niego mleko ze szklanki. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając intensywnie trzepaczką. Do ugotowanego budyniu dodajemy miód, mieszamy. Budyń przelewamy do miseczek lub szklaneczek i odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonego budyniu dodajemy wydrylowane czereśnie (ilość wedle uznania), wstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Przed podaniem posypujemy cukrem kokosowym i gotowe :)





1 komentarz: