SKŁADNIKI:
- 0,5 litra mleka kokosowego
- 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
- czereśnie
- 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego
- cukier kokosowy do posypania
WYKONANIE:
Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w niej skrobię ziemniaczaną, resztę mleka zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dolewamy do niego mleko ze szklanki. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając intensywnie trzepaczką. Do ugotowanego budyniu dodajemy miód, mieszamy. Budyń przelewamy do miseczek lub szklaneczek i odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonego budyniu dodajemy wydrylowane czereśnie (ilość wedle uznania), wstawiamy do lodówki, aby się dobrze schłodził. Przed podaniem posypujemy cukrem kokosowym i gotowe :)
Jeszcze dziś sobie taki przygotuję :-)
OdpowiedzUsuń